Islington House / Neil Dusheiko Architects

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/463856/islington-house-neil-dusheiko-architects Clipboard 2013 Year:  United Kingdom photographs:  Dennis Gilbert, Neil Dusheiko ArchitectsPhotographs:  Dennis Gilbert, Courtesy of Neil Dusheiko Architects Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2013 Manufacturers: GDStonesSave this picture!© Dennis GilbertText description provided by the architects. The existing house was in a run down state and required considerable repair work. In our initial planning negotiations with Islington Council, we agreed to reinstate the traditional bay window that had been removed and this eased the way to getting permission for a substantial contemporary rear extension. Save this picture!© Dennis GilbertThe remodeled house accommodates a family of five. The ground floor has been completely opened up into a single open plan space linking living room, kitchen, dining and garden together. The kitchen is placed at the heart of the home allowing the family to interact with one other across the space. The floor and ceiling levels vary to alter the scale and proportion within the main volume. Save this picture!© Dennis GilbertLarge skylights the over the kitchen and dining spaces bring light right into the heart of home and creates a feeling of being outdoors and at one with the outside environment which was important to the family. This use of natural light is continued throughout the house, in the long slot window over the bath connecting to the garden and in the en-suite bathroom and master bedroom where use of more skylights creates the feeling of showering and sleeping under the stars. Save this picture!Proposed Section BBThis connection of the domestic environment to the outdoors is further reinforced by the palette of materials – the polished concrete floor runs seamlessly from inside to the garden through retractable glass doors. The utility spaces for the kitchen and the guest toilet are housed behind an Iroko slatted wall, which feels like an extension of the boundary fence further blurring the boundary between inside and outside. Save this picture!© Neil Dusheiko ArchitectsThe folded geometrical planes are an important feature of the space and allow daylight to enter deep into the house. Sunlight bounces off an angled screen, which is painted white and reflects light onto the ceiling and into the living room. Reliance on artificial lighting is kept to a minimum. We worked closely with the clients to meet their specific requirements and the house has many special features and elements of bespoke design namely: Save this picture!© Dennis GilbertThe Western Red Cedar Brise Soleil shutters outside the bathroom were specially made and create privacy, they can be rotated and opened like gates in order to access the skylights below for cleaning. Save this picture!Existing Section BBWe used an insulated render system over the existing brick, overcladding the existing render layer with a high performance insulated render increasing thermal performance of the existing envelope. This was used in conjunction with double glazed traditional sash windows and high performance double glazed aluminum windows to the modern extension – further reducing energy bills. The client lovingly refers to the pink façade as the house’s jersey. Save this picture!Axonometric ViewWe used polished concrete on the floors alongside an underfloor heating system. This allowed us to take advantage of the embodied thermal mass within the concrete slab, which stores heat for long periods decreasing the amount of energy used to heat the spaces. Save this picture!© Neil Dusheiko ArchitectsSkylights and LED lighting – we used large expanses of overhead glazing to bring natural light indoors reducing reliance on artificial lighting. We used strip LED lighting, which benefits from low energy use alongside a longlife lamp system also creating a warm and diffuse light in the interiors. Save this picture!Proposed Ground Floor PlanIroko cladding – The ground floor of the house is broken up into ‘served and servant’ spaces. The utility spaces for the kitchen including the fridge, freezer, pantry, laundry and guest toilet are all hidden neatly behind an iroko wall giving a hierarchy to the more public spaces of the home.Project gallerySee allShow lessSeeleben Condominium / Spado ArchitectsSelected ProjectsJinan Vanke Marketing Center / Tsushima Design StudioSelected Projects Share CopyAbout this officeNeil Dusheiko ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationGreater LondonHousesRefurbishmentRenovationUnited KingdomPublished on January 06, 2014Cite: “Islington House / Neil Dusheiko Architects” 06 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Fine WoodPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesCultural / SportsPENT FitnessFitness Equipment – BANKA™ Weight BenchSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMMetal PanelsTrimoQbiss One in OfficesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for FurnitureCurtain WallsMetawellFacades – Aluminum Curtain WallsHeatingFocusFireplaces – PaxfocusPatios / TerracesGlas MarteGlass Pavilion – GM Pavillon360More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Projects Architects: Neil Dusheiko Architects Year Completion year of this architecture project Islington House / Neil Dusheiko Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/463856/islington-house-neil-dusheiko-architects Clipboard “COPY” Photographs “COPY” Islington House / Neil Dusheiko ArchitectsSave this projectSaveIslington House / Neil Dusheiko Architects CopyHouses, Renovation•Greater London, United Kingdom Houses ArchDaily Save this picture!© Dennis Gilbert+ 39 Sharelast_img

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *