Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects

first_imgArchDaily 2014 Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.+ 22 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/620758/counterpoint-house-paul-raff-studio-architects Clipboard Photographs:  Ben Rahn / A-Frame Inc., Steve Tsai Manufacturers Brands with products used in this architecture project Neumann Associates Limited Houses Photographs Bowser Technical Inc. CopyHouses•Toronto, Canada “COPY” Manufacturers: Louis Poulsen CopyAbout this officePaul Raff Studio ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTorontoWoodHousesCanadaPublished on April 20, 2015Cite: “Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects” 20 Apr 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?复调住宅 / Paul Raff Studio Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Structural Engineers: Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/620758/counterpoint-house-paul-raff-studio-architects Clipboard General Contractor: Severn Woods Architects: Paul Raff Studio Architects Year Completion year of this architecture project Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Canada Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects Interior Design: Projects Counterpoint House / Paul Raff Studio ArchitectsSave this projectSaveCounterpoint House / Paul Raff Studio Architects Products used in this ProjectLightsLouis PoulsenLamps – AJ CollectionProperty Area:404 sq m (4344 sq ft)Total House Size:356 sq m (3,837 sq ft) including basement, 232 sq m (2,500 sq ft) not including basementDesign Team:Paul Raff, Samantha Scroggie, Sean Solowski, Scott Barker, Ladan SharifpourCity:TorontoCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.Text description provided by the architects. Situated on a narrow lot in a leafy neighborhood, Counterpoint House is a lofty, light-filled home for a family of four. After immigrating to Toronto from Europe, the family searched extensively, but could not find a house they wanted to live in.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.They then engaged the architect Paul Raff, and discussed their wish list: open, interconnected living spaces with a strong sense of connection to the garden, trees, and sky. The clients wanted a home that would seamlessly enhance a family’s experience of working, studying, playing music, cooking and dining together.Save this picture!Environmental Building SectionTheir desire for a home designed for family life resulted in the compact and tailored form of Counterpoint House. Its function and flow facilitate the many family-oriented endeavours the clients sought. At the same time, the unusual split level stepping of its upper floors and bold window openings create a feeling of expansive spaciousness.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.Natural light is one of the main drivers of the design. The upper levels of the house are set back from the street face of the building allowing a large south-facing clerestory window to flood the middle of the house with sunlight.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.The south face of the house also features a sculptural grace note and architectural device: a solar reflector screen on the front façade made up of 220 “light shelves.” The aluminum light shelves are horizontal slats which have a high coefficient of reflectivity. Their highly polished top surfaces bounce sunlight deep into the space. It imbues the interior with a glow and a dynamic pattern of shadows and reflections that shift across the space over the course of the hours and seasons. In the two children’s bedrooms on the top floor, the screen provides privacy from the street. From the exterior, it becomes a refractive silky fabric veil to the second floor façade.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.Save this picture!Concept Section“South light in a northern climate is wonderful for helping heat the house in winter, but can create too high a glare to be comfortable,” says architect Paul Raff. “The solar reflector screen solves that, while creating a dynamic play of delicate shadows, which to me is the visual equivalent of harp music.” With south facing basement windows, and a view of the front garden, the lower level offers a light-filled comfortable get-away for the many family members who often visit from abroad. They have their own kitchenette, two bedrooms and washroom to call their home away from home.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.Passive solar and passive ventilation design principles combine with a high-performance building envelope (composed of SIPS: structurally insulated panel system). This results in a small footprint, low impact building. Wherever possible, the architect and owner deployed local and non-toxic building materials. Wall-to-wall and floor-to-ceiling glazing on the ground floor frame a view into the shade garden on the north side of the house. A clerestory window on the upper level illuminates the staircase and master bedroom with soft northern light.Save this picture!© Ben Rahn / A-Frame Inc.The daylight strategy helps produce a house that is comfortable, beautiful, energy efficient, and which the owners describe as “uplifting.” After moving in, the owners cancelled their first vacation travel plans because they simply wanted to be in their new home. Designed to accommodate a future installation of an elevator, the owners plan to live there well into their dotage. Their wish list was more than fulfilled. With its unique form, natural light and view, Counterpoint House creates a bold, fresh architectural expression. The house respects the scale and character of the century old neighborhood while still presenting a strong, modern statement with perfect, handsome proportions.Project gallerySee allShow lessHA-HA Apartment / ninkipen!Selected ProjectsJean Nouvel Loses Court Case Over Philharmonie de ParisArchitecture News Share Mechanical Engineers: “COPY” Paul Raff Studiolast_img

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *